Bildreportage från VSK:s schackresa till Prag 20030726-0803

Vi var 11 stycken schackspelande från Västerås Schackklubb och 4 st anhöriga som deltog i andra veckan av International Chess Holiday i Prag. Det här var första gången vi deltog i turneringen. Det är en kombinerad schackturnering och turistresa med utflykter, där man kan välja att spela i den mer seriösa klassen med en eller två långpartier per dag, eller "turistklassen" med tre snabbschacksronder före lunch och en helt spelledig dag. I bägge klasserna finns det utrymme för att följa med på organiserade utflykter med guide. Som ren turist kan man dessutom delta i förmiddagsutflykterna. Mer information finns på turneringens hemsida http://www.schach-prag.de/ För de dryga 200 Euro i anmälningsavgift fick man hotellrum med frukost, utflykter med guide varje dag om man så ville med inträden betalda och sista kvällen en båttur med supé. Guiderna var mycket hjälpsamma. T.ex. hade Bertil i uppdrag hemifrån att köpa en Skoda leksaksbil, och då tog guiden reda på var det fanns och följde även med honom dit. Således mycket valuta för pengarna. Tjeckien är fortfarande billigt med svenska mått. En halvliters öl kostar oftast under 10 svenska kronor på en pub/bar. Rekordet var nog när Urban klippte sig för 12 svenska kronor ! Hotellet är enkelt och påminner lite om gamla studentbostäder hemma, men det duger gott. Schackspelandet har lite semesterkaraktär över sig, men relativt starka spelare kan delta. Veckan innan vi var där vann en viss Kasparov med c:a 2500 i rating, dock inte Garry. 7 av 9 VSK:are som spelade långpartier höjde sin rating, så kanske motståndarna var något överrankade. Man spelar i 10-mannagrupper indelade efter rating. Prag är en fantastisk stad där det finns oerhört många väl bevarade kulturskatter. Våra ungdomar deltog glädjande nog i de utflykter de kunde vara med på och de tycktes uppskatta både den fina gamla teatern och Pragborgen! Jag tror att många fick smak på att återvända till Prag.

Guide mötte oss vid flygplatsen Chaufförerna lyckades så småningom hitta hotellet.
   
I baren spelade man kort och schack
   
och biljard Kurt Ström från Landskrona (t.h.) var schackspelande stamgäst i baren
   
Kurt som spelade i "turistklassen" besegras här av en äldre tysk dam som började spela schack vid 57 års ålder och numera turneringsspelade ! "Tyskdödaren" Bertil Norberg har just fått den avgörande avdragaren Sd2 som vinner kvalitet. Bertil blev 2:a i turistklassen.
   
Johan Norberg vann sin grupp (>2000 i rating) och fick för detta 2000 tjeckiska kronor Johan Nordebrink blev tvåa i samma grupp
   
Erik Norberg blev fyra i gruppen, så det blev nästan storslam för Västerås. Love Janse blev 5:a i parallellgruppen
   
Rasmus Janse och Anders Lundbäck spelade i samma grupp. Rasmus kom 3:a och Anders 7:a. Anders ledde förresten gruppen med 3.5/4 efter att bl.a. ha slagit blivande segraren. Efter 4:e ronden upptäckte han dock Europas största disko och efter detta blev det 5 raka 0:or i protokollet Andreas Backman slutade 4:a i sin grupp.
   
Andreas Myklebust (t.h.) slutade 3:a i sin grupp. En morgon kom Andreasarna Myklebust och Backman väldigt sent pga att väckningen missat. Dagen innan blev dom i gengäld väckte en timme före beställd tid !
   
Karl Magnusson (th) kom 5:a i sin grupp.
Karl och Daniel åkte tåg hem så de hann även med att delta i den avslutande blixtturneringen på lördagen. Bilderna är därifrån.
Daniel Hermansson (tv) kom på delad 1:a plats i sin grupp.
   
Johan och Bertil lunchar efter förmiddagsspelet. Lunchpaus mellan partierna en dubbelrondsdag
   
Utflykt till Wallensteinska palatset där man byggt denna mur av konstgjorda droppformationer. Senatsbyggnaden låg också här, och vi bevistade en konstutställning. I denna damm på palatsområdet provkördes en gång landets första ångbåt. Nu slogs fiskarna om brödbitarna som kastades.
   
 
Interiör från del av palatset.  
   
Det var en varm dag så man behövde både svalka fötterna och förfriska sig. Bertil och Urban hade guiden för sig själva eftersom vi var de enda som ville ha engelskspråkig guide.
   
Var är vi ? undrar Bertil och Johan. Svaret är Vaclavplatsen. Urban äter "Smugglers goulasch" som bestod av gulasch i en gryta av bröd. Grytan hade handtag och lock. Avslutningsvis åt man upp grytan. Gott !
   
Hästtaxi var populärt i sommarnatten. Man reparerade fortfarande på sin håll efter den stora översvämningen sommaren 2002.
   
Vattennivån gick som synes ovanför polishusets ingång. Skylten med ett vågrätt streck ( under WC-skylten) visar vattennivån när  den var som högst. På pelaren fanns fotografier från översvämningen.
   
Fotografi av fotografierna. Hustaket nere till höger tillhör restaurangen på föregående bild. Karlsbron är förstås ett måste när man är i Prag. Det vänstra tornet är från 1300-talet.
   
Ett annat måste är astronomiska uret på Rådhuset. Varje hel timme rycker döden (skelettet) i ett snöre och apostlarna kommer ut ur en av luckorna och vandrar in genom den andra. T.v. om klockan är fåfängan med en spegel i handen och girigheten med en penningpung. Turken t.h. om döden. Konstruktionen är imponerande med tanke på att den byggdes på 1400-talet. Bertil och Johan beundrar kvällsutsikten över Moldau ( Vltava på tjeckiska). I bakgrunden Karlsbron.
   
På studiebesök i den underbart vackra stadsteatern där t.ex Mozart uruppförde "Don Juan". Guiden var en fantastisk man som själv spelade för oss. Bertil beundrar taket med en imponerande ljuskrona i kristall som såg ut så här !
   
Vi fick provsitta logerna. och titta på maskineriet under scenen.
   
 
Presidentens garde vaktar vid infarten till Pragborgen, som egentligen består av en rad hus, palats och kyrkor vackert belägna med utsikt över Prag.  
   
Den enorma S.t Veitsdomen började byggas på 1300-talet av Karl IV och slutfördes först efter andra värlskriget ! Interiör från den praktfullt utsmyckade domen.
   
S.t Johannes Nepomuks grav inne i domen från barocktiden. Allt i rent silver ! S:t Vaclavs kapell inne i domen.
   
I den här salen hade man tornerspel. Trappan som ledde in var gjord för hästar. Ytterligare interiör från Pragborgen.
   
Balkong på Pragborgen. Utsikt från Pragborgen med Wallensteinska palatset närmast.
   
Gyllene gränden Pragborgen. Här fanns små butiker och museer. T.ex. tortykammaren. I närheten kunde man tävla i armborstskytte.
   
På heldagsutflykt uppe i bergen ( Czech Paradise ett par timmars bussfärd nordost från Prag). Vi vandrade i 3.5 km bl.a. i denna bokskog. Erosionen hade skapat dessa stenfigurer.
   
Lunch intogs på en restaurang i medeltidsstil. där maten grillades inne i restaurangen
   
och man åt utan bestick. Mest tyska schackspelare och turister vid detta bord.
   
Invid restaurangen fanns ett ölbryggeri med anor från 1300-talet. Där bryggde man öl enligt gamla metoder. Ovanpå ugnen står flaskor med humle och tre sorters malt. Vi fick även provsmaka ölet. Vid bryggeriet fanns ett museum. I bakgrunden syns humle.
   
Den här Skodan och de bägge figurerna lär ha förekommit i en berömd tjeckisk film med anknytning till öltillverkning. I närheten fanns ett slott som bl.a. en tid ägdes av släkten Wallenstein. Slottet var nyrestaurerat efter att ha förfallit under kommunisttiden.
   
Vi guidades runt i slottet med som var rikt på utsmyckningar och jakttroféer.  
   
  Vem skulle inte vilja bjuda sina vänner på en enkel middag här ?
   
   
   
Sista kvällen bjöds vi båttur på Moldau med denna båt ( Orca). Vi hade båten helt för oss själva. En kör som just gått av båten sjöng för oss före avfärden.
   
Supén var förträfflig.  
   
Vi lät oss väl smaka.  
   
men hann även njuta av utsikten uppe på däck.  
   
  Dagen efter var det dags att ta flyget till Stockholm, åtskilliga minnen rikare.

Förmedlat av Urban Lundbäck