Månadens parti: september

jurgen_vo_2013
Jürgen Brustkern (till vänster i bild) gjorde en stark insats i Västerås Open. Här i remipartiet mot Daniel Semcesen.

Månadens parti kommer att bli ett nytt inslag på Västerås SK:s hemsida. Detta innebär att undertecknad varje månad ska kommentera ett speciellt bra (spännande, underhållande, instruktivt …) parti spelat av någon medlem i VSK. (Ibland kan det nog bli två partier med lite glesare kommentarer.)

Inför kommande månader hoppas jag alltså på hjälp från er klubbmedlemmar att hitta lämpliga kandidatpartier. Det kan röra sig om långpartier från KM, allsvenskan, eller vilken annan tävling som helst, dock helst inga blixt- eller internetpartier. Jag kommer att mejla en liten påminnelse inför varje månadsskifte. För säkerhets skull vill jag betona att jag inte enbart kommer att välja ut partier av VSK:s toppspelare. Alla kan spela bra partier! Enda skillnaden kan vara att jag kanske anpassar kommentarerna efter spelstyrkan hos de aktuella spelarna.

Ni är välkomna att skicka partier till ralf.akesson@bredband.net!

Det parti som jag valt till premiären för Månadens parti är en kort men spännande duell från Västerås Open där Jürgen Brustkern visar sig från sin allra bästa sida. Jag föreslår att man kan välja mellan två olika sätt att betrakta partiet: Antingen kan man nöja sig med att spela igenom de underhållande partidragen som leder till ett fascinerande slut. Eller – för den som är mer ambitiös –  kan man försöka följa kommentarerna och – liksom jag – upptäcka att schack är ett långt svårare och innehållsrikare spel än man kan tro …

Med schackhälsningar,
Ralf Åkesson