I morgon kväll 18.00 startar första ronden i årets Skol-SM det femtionde i ordningen. Spelplats är Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.
I detta sista avsnitt av ”Inför Skol-SM” hör vi vad tävlingsansvarige Mats Sjödin har att säga och berättar lite om spelplatsen Rudbeckianska som även användes vid Västerås Open för ett par veckor sedan.
Mats Sjödin är med för tredje gången och arrangerar Skol-SM.
Frågor till Mats:
Hur är läget så här strax innan start av Skol-SM?
Det känns lugnt. Vi har klart med de funktionärer som behövs. Det som kvarstår förutom att rådda är småjobb som att göra skyltar, märka priser, packa påsar etc. Till skillnad från många andra klubbar har vi anställda och det underlättar.
Klubben har ju stor erfarenhet av att arrangera tävlingar och vi hade nyligen Västerås Open med över 300 deltagare på samma spelplats. En erfarenhet på gott och ont, bra att få öva med en tävling i lokalen men samtidigt hektiskt med två så stora tävlingar tätt inpå varandra.
Inför Skol-SM 2008 fick du frågan om vad som kan hända för att tävlingen inte skulle starta i tid och du sa ”åsknedslag eller strömavbrott”.
Det blev en brand i spellokalen. Vad kommer att hända den här gången?
Mats svarar diplomatiskt att han inte vågar spekulera i det. Om ingen yttre händelse stör så börjar spelet kl. 18 säger Mats.
Det ser ut att bli lite drygt 400 startande. Vad säger du om den siffran?
Det är helt OK. Det är däromkring det legat på senare år.
Tror du vi någonsin kan nå upp till rekordsiffrorna från slutet på 80-talet på nära 1000 startande?
Ja förutsättningarna finns definitivt. Det som behövs är att klubbarna har ungdomsverksamhet och ser till att barnen åker på tävlingar.
Se till exempel på lilla Nolereds SK som skickar i stort sett alla sina ungdomar till Västerås trots resa från Göteborgsområdet. Klubben har hela 21 startande i årets Skol-SM. Å andra sidan blir man lite bekymrad när alla 54 startande från hemmadistriktet Västmanland kommer från Västerås Schackklubb. Vi har en fantastiskt fin ungdomsverksamhet och ser till att ungdomarna trivs hos oss, men vi ser gärna att ungdomsverksamheten även ökar i länets övriga klubbar.
I fjolårets Skol-SM tog Västerås SK tre guldmedaljer, rekord för klubben. Hur många tror du det bli i år?
Återigen blir Mats diplomatisk och säger:
Vi har definitivt möjligheter på 5-6 titlar men man vet aldrig, det kan bli noll också. De tre som vann i fjol har goda möjligheter att försvara titeln. Det vore kul om Santi (Santiago Grueso Cordoba) kunde ta sin tredje raka seger.
Jag tycker ändå att det viktigaste är att barnen har skoj.
Hur många Skol-SM har du själv spelat och hur gick det?
Jag spelade fem Skol-SM. Kungsör 1990, Lund 1991, Linköping 1992 och Skara 1993, 1994. Som bäst kom jag runt 20:e plats.
Hur mycket schack spelar du själv nuförtiden?
Jag spelar ett par blixtpartier på nätet varje dag. Dessutom brukar jag för det mesta vara med i allsvenskan och någon enstaka kvällstävling på klubben blir det.
För något år sedan utsågs jag till verksamhetschef i klubben vilket medfört ökat ansvar. Vi har genomfört stora förändringar i verksamheten senaste åren och det är mycket arbete för att få dessa förändringar att ”sätta sig”.
Förutom jobbet som verksamhetschef gör jag många rent praktiska uppgifter. Jag gör till exempel 40-45 av klubbens totalt sextiotalet klassbesök till schackfyror.
Ja kort sagt så hinner jag helt enkelt inte med att spela så mycket schack nuförtiden.
Lite om spelplatsen – Rudbeckianska gymnasiet i Västerås
De allra första skolorna i Sverige utbildade präster och skolan låg därför nära domkyrkan. Västerås som länge varit en skolstad var inget undantag och ända sedan 1200-talet har utbildning skett på den plats där Rudbeckianska gymnasiet nu ligger.
Biskop Johannes Rudbeckius flydde Stockholm där pesten härjade och såg behovet av utbildning i Västerås. Han grundade gymnasiet för djäknar (pojkar) i teologi, fysik, matematik, latin, grekiska, hebreiska, politik och logik redan år 1623. Det är därmed Sveriges äldsta gymnasium.
Längs Biskopsgatan ligger fortfarande skolfängelset. Det kallas Proban och är kulturminnesskyddat. Där fick man sitta om man gjort något dumt – både elever, lärare och präster hamnade där.
Där kommer vi att placera alla som inte sköter sig under tävlingen 🙂
Skol-SM spelas i aulan (grupp A-E)som ligger i ”gamla huvudbyggnaden” (från 1855) och i gymnastiksalen (grupp F-I) som ligger i ”nya idrotten”. Se karta.
Det är tillåtet att parkera trots förbudsskylt inne på själva skolgården under tävlingen. Parkeringen är gratis och infarten är från Skolgatan. Observera att det inte är tillåtet att stå på personalparkeringen vid Vasagatan mot Hallskolan.